Zdrowe odżywianie – 4 składniki, które warto dodać do jadłospisu

Zdrowe odżywianie – 4 składniki, które warto dodać do jadłospisu
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Zależy Ci na zdrowym stylu życia? Zwracasz uwagę na to, co jesz i jak czuje się po tym Twoje ciało? Wprowadź do diety produkty, których właściwości mogą pozytywnie Cię zaskoczyć!

Kiełki

Kiełki to drobiazg, który warto wrzucić do koszyka podczas zakupów. Świetnie nadadzą się jako dodatek do sałatki, kanapek czy obiadu. Kiełki mają sporą zawartość białka, a dodatkowo dostarczają do organizmu witamin C, D, E, K, PP i witamin z grupy B. Są też bogate w mikroelementy i makroelementy – między innymi potas, magnez, żelazo, wapń, jod, fosfor, mangan, miedź, selen i cynk. Zawierają również beta-karoten, który uczestniczy w syntezie witaminy A w organizmie, kwasy tłuszczowe z grupy NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych) oraz błonnik, który reguluje pracę przewodu pokarmowego. Ze względu na swoje właściwości są praktycznie idealnym, a w dodatku niskokalorycznym, dodatkiem do codziennej diety.

Orzechy

Orzechy to doskonałe źródło białka, tłuszczu i wapnia w diecie. Orzechy laskowe są bogate w jod, orzechy włoskie w selen, a orzechy ziemne w witaminę B7. Dodanie do codziennej diety garści orzechów może przyczynić się do pozytywnego wpływu na organizm – między innymi obniżenia frakcji LDL cholesterolu (odpowiadającej na przykład za powstawanie płytki miażdżycowej), zmniejszenia ryzyka choróba układu sercowo-naczyniowego czy wsparcia regulacji wagi. Same orzechy są wysokokaloryczne, więc należy zwrócić uwagę na ich ilość w diecie, ale wspomagają wchłanianie tłuszczy, zmniejszają apetyt i wywołują uczucie sytości, dzięki czemu mogą stać się idealną przekąską.

Świeże soki

W zdrowej, zbilansowanej diecie nie może zabraknąć warzyw i owoców. Dobrym pomysłem jest również picie soków, najlepiej samodzielnie wyciskanych lub nieposiadających w składzie konserwantów i barwników. Soki ekologiczne, podobnie jak owoce czy warzywa, dostarczają do organizmu wszystkich witamin rozpuszczalnych w wodzie (grupa B, witamina C). Regularne spożywanie świeżych soków wspomaga obniżanie poziomu cholesterolu i reguluje pracę jelit, a także zapobiega demencji starczej dzięki dużej ilości antyoksydantów. Sok będzie idealnym dodatkiem do posiłku lub zamiennikiem przekąski.

Siemię lniane

Niektóre zioła warto wprowadzić do diety w celu poprawienia różnych funkcji organizmu. Przykładem może być zmielone siemię lniane, czyli nasiona lnu, które są doskonałym źródłem kwasów omega-3 i omega-6 (należących do NNKT) oraz błonnika. Siemię lniane wykazuje też pozytywny wpływ na regulację pracy przewodu pokarmowego, wspomaga budowanie odporności i regulację pracy układu krążenia. Może stać się dobrym sposobem na budowanie zdrowych nawyków w codziennym życiu.

Zdj. główne: Ella Olsson/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Suplementy witaminowe – na co zwrócić uwagę?
Suplementy witaminowe – na co zwrócić uwagę?
Suplementy witaminowe to popularne preparaty, które pomagają uzupełnić niedobory witamin w organizmie. Dzięki temu, że witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, suplementy witaminowe zyskały na popularności w ostatnich latach. Jednakże, przed zakupem suplementów warto dokładnie przeanalizować, jakie są nasze potrzeby i na co zwrócić uwagę przy wyborze odpowiednich suplementów.
Jak wybrać miejsce na postawienie letniskowego domku z drewna?
Jak wybrać miejsce na postawienie letniskowego domku z drewna?
Dowiedz się, jak efektywnie wybrać optymalne miejsce do postawienia Twojego letniskowego domku z drewna. Nasz artykuł odpowiada na najważniejsze pytania i pomaga zrozumieć kluczowe czynniki, na które warto zwrócić uwagę.
Jakie korzyści przynosi włączenie roślin strączkowych do codziennej diety?
Jakie korzyści przynosi włączenie roślin strączkowych do codziennej diety?
Dowiedz się, jak strączkowe mogą wzbogacić Twój jadłospis i pozytywnie wpłynąć na Twoje zdrowie. Poznaj przykładowe przepisy na dania z tych wartościowych roślin.
Ostatnie wpisy