Sięganie po gotowe dania z supermarketu to jeden z najprostszych sposobów na odżywianie. Warto jednak wiedzieć, że w wielu sklepach dostępne są dania, których jedzenie niekoniecznie wyjdzie nam na zdrowie. Najlepiej więc zdecydować się na te dobrze przygotowane, które są nie tylko smaczne, ale, co więcej, wyróżniają się dobrym składem. Jak je wybrać?
Jednym ze szczegółów, na który warto zwrócić uwagę, jest oczywiście zawartość tłuszczu w gotowych daniach. Może być różna, a im mniej tłuszczu, tym lepiej. Warto jednak wiedzieć, że istnieją dobre i niezdrowe tłuszcze. Tych pierwszych nie może zabraknąć w naszej diecie, ponieważ mają wpływ na pracę układu nerwowego i układu krwionośnego. Drugie zaś mogą zwiększać poziom złego cholesterolu we krwi. Najgroźniejsze dla zdrowia są tłuszcze trans, które nie tylko zwiększają ryzyko rozwoju nadwagi i otyłości, ale przyczyniają się do powstawania wolnych rodników w organizmie. Zdaniem niektórych specjalistów, to właśnie te tłuszcze i ich częste spożywanie może zwiększyć ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
Wspomagacze smaku, sztuczne barwniki, a także konserwanty – to chemiczne składniki, których spożywanie nie ma dobrego wpływu na zdrowie. Dodatkowo ich przedawkowanie może prowadzić do występowania nieprzyjemnych dolegliwości takich jak biegunki, zaparcia, zawroty głowy i wymioty. Lepiej więc unikać spożywania dań gotowych z supermarketu, w których dostępne są tego rodzaju dodatki. Znacznie lepiej sięgnąć po dania, które są stworzone na bazie składników pochodzenia naturalnego. Dzięki temu można mieć pewność, że są pełnowartościowe.
Kaloryczność dań gotowych w supermarketach zazwyczaj podawana jest z tyłu opakowania. Czasem informacja o kaloryczności znajduje się z przodu. Jednak warto wiedzieć, że zazwyczaj jest to wartość kalorii na 100 g posiłku. Może być go znacznie więcej, dlatego lepiej sprawdzić, ile kalorii ma całe danie. Dzięki temu można określić, czy jego zjedzenie nie doprowadzi do przekroczenia zapotrzebowania kalorycznego. Czemu jest to tak ważne? Każdy z nas ma określone zapotrzebowanie kaloryczne. Można je obliczyć na podstawie masy ciała, wzrostu, wieku, a także aktywności i trybu życia. Spożywanie zbyt dużej ilości kalorii może doprowadzić do gromadzenia się tanki tłuszczowej, przez co masa ciała zacznie wzrastać.
>> Zobacz też: Gotuj w wolnowarze – zdrowo i pysznie
Wybierając się na zakupy do supermarketu, warto sprawdzić datę przydatności na produktach, które wkładasz do koszyka. Ta zasada dotyczy nie tylko gotowych dań, ale każdego produktu spożywczego. Im dłuższa data przydatności, tym więcej chemicznych dodatków znajduje się w składzie danego dania. Naturalne dania zazwyczaj mają termin przydatności wynoszący kilka dni lub tydzień. To przez to, że w ich składzie nie ma żadnych konserwantów, dlatego lepiej wybierać te z krótkim terminem przydatności.
Zanim zdecydujesz się na kupienie gotowych dań, koniecznie przekonaj się, jak należy je przygotować, a także ile trwa czas podgrzewania. Niektóre dania należy podgrzewać w kuchence mikrofalowej, a nie każdy taką posiada. Staraj się więc wybierać tylko takie posiłki, które bez problemu jesteś w stanie przygotować w domu. Najlepiej sprawdzają się te, które można zagrzać w piekarniku.